Logika, dowody
Bartek:
Jej...dawno mnie tu nie było

Mam pytanko: w jaki sposób można udowodnić prawdziwość takiego
wyrażenia? Czy są na to jakieś ogólne wzory?
(∃!x)P(x) ⇔ (∃x)(P(x)∧(∀P(y)(P(y)⇒x=y))
Oczywiście wiem co oznacza to: (∃!x)P(x) oraz to:(∃x) oraz to: ∀P(y). Nie mogę tego jednak
wszystkiego razem umysłem ogarnąć i dlatego pytam.
14 kwi 18:49
Bartek: Okej, to ja od czasu do czasu sobie to odświeżę.
14 kwi 18:56
Basia: nie ma żadnych ogólnych wzorów, ale też nie bardzo jest tu co dowodzić
prawa strona, która nawiasem mówiąc powinna wyglądać tak:
∃xP(x) ∧ ∀y [ P(y) ⇒ x=y ]
jest przecież definicją pojęcia ∃!
14 kwi 19:06
Bartek: Hejko Basiu

A czy jesteś w stanie tak bardziej słownie i łopatologicznie wytłumaczyć mi tę definicję?
Chodzi po prostu o to, że tak...całkiem nie dawno byłem już na etapie dochodzenia prawdziwości
skomplikowanych wyrażeń tautologicznych, a niestety mam problem ze zrozumieniem przytoczonej
przeze mnie definicji.
Będę wdzięczny
14 kwi 19:14
Basia:
→
istnieje jedno i tylko jedno x, takie, że P(x) ⇒
jakieś takie x istnieje i jeżeli dla jakiegoś y jest P(y) to x=y bo inaczej nie byłoby
jedno i tylko jedno
←
istnieje jakieś x dla którego P(x) i jeżeli dla jakiegoś y jest też P(y) to x=y ⇒
jest jedno i tylko jedno x takie, że P(x)
14 kwi 19:19
Bartek: Czyli generalnie wszystko sprowadza się do tego, że mam jakiś element x zbioru P(x) oraz jakiś
element zbioru P(x) i teraz chodzi o to, że aby zaszła prawdziwość definicji ∃!, to element x
musi być równy elementowi y ....albo wartość x musi być równa wartości y. Czy to o to chodzi?
Tylko coś mi się nie zgadza. Przecież tutaj nie chodzi o jakiś element zbioru P(y), tylko o
każdy element. Chodzi mi o to,że pewien to pewien a każdy to każdy. Przecież to są dwa różne
kwantyfikatory, czy nie tak?
14 kwi 19:35
Bartek: Sory, ten drugi element to oczywiście nie P(x) tylko P(y). Moja pomyłka. Tak czy siak, nadal mi
się coś tu nie zgadza.
14 kwi 19:36
Basia:
dla każdego dla którego P zachodzi jest x=y czyli tak naprawdę jest tylko jeden taki
Jaś ma tylko jednego brata Olka ⇔ Jaś ma brata i dla każdego chłopca jest prawdą, że (jeżeli
chłopiec jest bratem Jasia to chłopiec jest Olkiem)
14 kwi 19:49
Bartek: Basiu

Hihihi, dobre to było. Już chyba bardziej łopatologicznie się nie da. Dzięki
14 kwi 20:01