funkcyjnie
zombi: Znajdź wszystkie funkcje f: R → R, ciągłe w R spełniające równanie.
f(x+y) + f(x−y) = 2[f(x)+f(y)]
Po paru podstawieniach otrzymuję, takie równanka:
f(0)=0 i f(x)=f(−x).
Odp. ax2.
Wskazówka byłaby super, bo te dwa równanka są niewystarczające, chyba aby powiedzieć, że
f(x)=ax2.
14 kwi 18:33
zombi: Hmm... sama parzystość mi nie wystarczy oraz warunek, że jest ciągła też raczej nie.
14 kwi 18:51
jikA:
Kiedyś widziałem coś podobnego jak znajdę napiszę.
14 kwi 19:19
zombi: Ok

Ta ciągłość nie daje mi spokoju.
14 kwi 19:25
14 kwi 19:28
zombi: To pierwsze rozwiązanie, dla hardkorów, bliższe mi to niżej, z tą indukcją, że f(n)=n2a
14 kwi 19:35