całki
Romcio (: z takim czymś się męczę nie wiem od czego mam tu zacząć ... proszę o pomoc wskazówki .... nie
chcę całego rozwiązanie tylko wytyczne ( no chyba że faktycznie mnie to przerośnie ... )
A więc
1) ∫ ctg
2xdx=
| | x2 | | x2+2−2 | | x2+2 | | 2 | |
2) ∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫( |
| − |
| )dx = |
| | x2+2 | | x2+2 | | x2+2 | | x2+2 | |
| | 1 | | 1 | |
∫(1− |
| )dx= 1∫dx−∫ |
| dx= x−arctgx+C i tu nie wiem właśnie czy tak można |
| | x2+1 | | x2+12 | |
skracać jak ja to zrobiłem ....
14 kwi 18:15
Romcio (: f*(5x)'
14 kwi 18:20
Lato:
| | cos2x | | 1 − sin2x | | 1 | |
1) ∫ |
| dx = ∫ |
| dx = ∫ |
| dx − ∫ dx |
| | sin2x | | sin2x | | sin2x | |
14 kwi 18:21
Romcio (: w odp . jest inna odp.
14 kwi 18:23
Lato:
Zacznij myśleć i nie patrz na odpowiedź, dokończ rozwiązywanie
14 kwi 18:33
14 kwi 18:34
Mila:
2) nie możesz tak skracać, jak to zrobiłaś w drugim składniku.
| | 2 | | dt | | dt | | x | |
∫ |
| dx=2√2∫ |
| dt=√2∫ |
| =√2arctgt=√2arctg |
| +C |
| | x2+2 | | 2t2+2 | | t2+1 | | √2 | |
[ x=
√2t, dx=
√2dt]
1) Pierwszą zrób, jak kolega podpowiedział, albo przez części
∫cos(x)*U{cosx}{sin
2(x)dx=
cosx=u, −sinxdx=dt, dv=U{cosx}{sin
2(x)dx,, v=∫U{cosx}{sin
2(x)dx, podst. sinx=t]
14 kwi 18:34
Mila: | | cosx | |
Ma być ułamek :∫ |
| dx |
| | sin2x | |
14 kwi 18:36
14 kwi 19:45