Równania Wymierne
Tak ;D: | 4 | | 3 | | 4x + 7 | |
| + |
| = |
| |
| x − 2 | | x + 3 | | (x−2)(x+3) | |
14 kwi 17:44
Kostek: D
f=R\{−3,2}
| 4(x+3)+3(x−2)−(4x+7) | |
| |
| (x−2)(x+3) | |
jest to równanie wymierne więc zajmuje się tylko licznikiem
4(x+3)+3(x−2)−(4x+7)=0
4x+12+3x−6−4x−7=0
3x−1=0
3x=1 /3
14 kwi 17:50
Krzysiek: Kostek. ja rozumiem dlaczego zajmujemy sie tylko licznikiem
Ale kolega lub kolezanka moze tego nie rozumiec. Wiec wytlumacz dokladnie jej lub jemu dlaczego
zajmujemy sie tylko licznikiem .
14 kwi 20:28
Kostek: ok
Rozwiązanie równania to liczba dla której wyrażenie w liczniku jest równe 0 więć przyrównuje
licznik do 0
14 kwi 22:48