funkcja wymierna
Michał: | | √4x2−4x+1 | | √16x2+8x3+x4 | |
Oblicz wartość wyrażenia |
| + |
| dla x∊(−∞,−4) |
| | 2x−1 | | 4x2+16x | |
| √4x2−4x+1 | | √16x2+8x3+x4 | |
| + |
| a więc tak wszystko mnożę przez (2) |
| 2x−1 | | 4x2+16x | |
| √4x2−4x+1 | | √16x2+8x3+x4 | |
| + |
| = 0 |(2) |
| 2x−1 | | 4x2+16x | |
| 4x2−4x+1 | | 16x2+8x3+x4 | |
| + |
| = 0 |
| 4x2−4x+1 | | 16x4+128x3 +256 x2 | |
| | 16x2+8x3+x4 | |
1 + |
| = 0 |
| | 16x4+128x3 +256 x2 | |
| 16x2+8x3+x4 | |
| = −1 |
| 16x4+128x3 +256 x2 | |
16x
2+8x
3+x
4 = −1(16x
4+128x
3 +256 x
2)
16x
2+8x
3+x
4 =−16x
4−128x
3 −256 x
2
17x
4+136x
3+272x
2=0 | :17
x
4+8x
3+16
2=0
x
2(x
2+8x+16)=0
x=0 ⋁ x
2+8x+16=0
Δ=64−4 *16
Δ=0 x1= U{−b}{2a) = −8/2=−4
Witam prosze o rade. czy ja dobrze rozwiazałem to zadanie ? proszę o pomoc
14 kwi 17:41
Michał: proszę o wsparcie
14 kwi 17:42
Piotr: Określ dziedzinę w tych przypadkach

najpierw
14 kwi 17:47
Piotr: A sorry, masz podane ze od nieskonczoności do −4. Moj blad sorry
14 kwi 17:47
Michał: Dziedzina:
2x−1≠ 0
4x2+16x≠0
4x(x+4)≠0
x∊R/ {0, −4)
14 kwi 17:50
Michał: dobra już i tak zapisałem powinienem dziedzine podać.. czy mógłbyś sprawdzić czy coś mi się nie
pokręciło w zadaniu ?
14 kwi 17:51
Michał: albo ktokolwiek niech zerknie na ten przykład

bardzo proszę
14 kwi 17:53
Michał: hop hop
14 kwi 17:59
jikA:
4x2 − 4x + 1 = (2x − 1)2
16x2 + 8x3 + x4 = (x2 + 4x)2
Skorzystaj z tego że √x2 = |x|.
14 kwi 17:59
Michał: ok juz patrzę z tego wzoru
14 kwi 18:59
Michał: | |2x − 1| | | |x2 + 4x| | |
| + |
| |
| 2x − 1 | | 4x2+16x | |
mógłby ktoś pokazać jak nalezy rozisac ten przykład ?
14 kwi 19:12
Mila:
| √2x−1)2 | | √x2(16+8x+x2) | |
| + |
| = |
| 2x−1 | | 4x(x+4) | |
| |2x−1| | | |x|*|x+4| | |
| + |
| |
| 2x−1 | | 4x*(x+4) | |
Teraz ustal jakie znaki mają
2x−1
x
x+4 dla x∊(−
∞,−4)
14 kwi 19:15
Michał: już rozumiem !
Mila wielkie dzięki
14 kwi 19:17
Mila:
14 kwi 19:27
Michał: x∊(−
∞,−4)
2x−1 to −(2x−1)
x to −x
x+4 to −(x+4)
| −(2x−1) | | −x* (−(x+4)) | |
| + |
| |
| 2x−1 | | 4x(x+4) | |
dobra to mi wyszło i nie wiem czy ogarnąłem to w prawidłowy sposób
14 kwi 19:28
Michał: ale już powinno być dobrze
14 kwi 19:29
jikA:
| | 1 | |
No a ile to jest −1 + |
| ? |
| | 4 | |
14 kwi 19:35
Licealista_Theosh: Cześć Milu. Pomożesz przy planimetrii?
14 kwi 19:38
Michał: jikA − Masz racje nie dokończyłem
14 kwi 19:41
Mila: Licealisto, gdzie jesteś z ta planimetrią.?
14 kwi 20:41