Proszę o samą odpowiedz
Lol: Liczby x1 , x2 są dodatnimi rozwiązaniami równania 2x3 + 5x2 − 3x = 0 . Suma x1 +
x2 jest rowna :
A) −32 B) −52 C) −34 D) −54
14 kwi 17:19
Suzi: zadanie bzdurne bo suma dodatnich pierwiastków nie może być ujemna
15 kwi 10:47
vitek1980: zadanie jest źle sformułowane
skoro x1,x2 są dodatnie to ich suma nie może być ujemna
15 kwi 11:00
aniabb: D
15 kwi 11:35
aniabb: poprawka B
15 kwi 11:35
aniabb: może nie tyle dodatnimi co różnymi od zera miało być
15 kwi 11:36
kinga: chyba trzeba najpierw rozłożyć wielomian tak by w nawiasie powstało równanie
kwadratowe.następnie wyliczyć deltę oraz x1 i x2 .później podstawić kolejno do równania i
sprawdzić jaka jest suma.
x (2xkwadrat+5x−3)=0
teraz delta,która wychodzi:49 ,a pierwiastek z delty=7
teraz x1 i x2 [tak jak w przypadku delty wyliczone z powszehnie znanych wzorów)
x1=−3 oraz x2=1/2 więc suma = −2,5 czyli −5/2 odpowiedź B.
15 kwi 18:24
kinga: może i mnie ktoś pomoże

wyrażenie : pierwiastek 4−tego stopnia z (−8)do potęgi 2 *4 do potęgi 3/4=
powinno się równać 4*pierwiastek z 2.Chciałabym zrozumieć jak zrobić.Zadanko powinno być łatwe
bo 1 pkt.ale już wszystko pomieszałam i nie wiem jak go "ugryźć"
15 kwi 18:32