Wyznacz
Aneta: Wyznacz takie liczby x i y, aby ciąg (27, x, y) był geometryczny, a ciąg (x, y, −3) był
arytmetyczny.
Proszę o pomoc
14 kwi 16:58
Mila: (27, x, y) ciąg geometryczny
i (x, y, −3) ciąg arytmetyczny
1) x
2=27y
| | x−3 | |
2) y= |
| podstawiamy do (1) |
| | 2 | |
2x
2−27x+81=0
rozwiąż, potem oblicz y i sprawdź.
14 kwi 17:40
pigor: ..., a jeśli nie chcesz sprawdzać (często nie ma, albo szkoda czasu),
to z 1) wynika, że
y>0, a stąd i z 2) x−3 >0 ⇔
x>3, a więc interesują cię
tylko wartości
x>3 i y>0 . ...
14 kwi 17:52
Aneta: wyszło mi x
1= 4.5
x
2= 6
y dla x
1=3/2
y dla x
2 = 0,75
czy tak powinno być

dziękuję za pomoc
14 kwi 17:55
Mila: | | x−3 | | 4,5−3 | | 3 | |
x1=4,5 to y= |
| = |
| =1,5:2= |
| |
| | 2 | | 2 | | 4 | |
14 kwi 18:21
Aneta:
14 kwi 18:32