matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc
dominika:
Uzasadnij że kat α ma miarę równą sumie miar katów ∡CAB i ∡ABC
14 kwi 16:57
pigor:
... , niech |∡CAB|=δ i |∡ABC|=β ⇒ |∡ACB|=180
o
−(δ+β) ⇒ z własności kątów przyległych |∡ACB|+α = 180
o
⇔ 180
o
−(δ+β)+α = 180
o
⇔
α= δ+β
c.n.u. ...
15 kwi 00:48