Funkcja wymierna
Kostek: | | x2+8x+m | |
Wyznacz te wartości parametru m, dla których funkcja f(x)= |
| ma jedno miejsce |
| | x+3 | |
zerowe
D
f=ℛ\{−3}
skoro ma mieć jedno miejsce zerowe to Δ=0
Δ=8
2−4m
Δ=64−4m
64−4m=0
−4m+64=0
−4m=−64
m=16 ale w odpowiedziach jest jeszcze podane 15 więc moje pytanie: Błąd w odpowiedziach
czy w obliczeniach
14 kwi 16:57
Dziabong: Może być jeszcze możliwość, że parabola ma 2 miejsca zerowe a jedno z nich jest −3.
14 kwi 16:58
Kostek: w sumie nie wpadłem na to

(−3)
2+8*(−3)+m=0
9−24+m=0
−15+m=0
m=15
teraz już chyba ok dzięki Dziabong
14 kwi 17:03
Kostek:

A to jeszcze jedno zadanie z wymiernej
| | x2−2(m−3)x+1 | |
Dla jakich wartości parametru m funkcja f(x)= |
| jest określona dla |
| | x2+3x+m+2 | |
każdego x∊R i ma dwa różne miejsca zerowe
czyli Δ w mianowniku musi być <0 żeby były liczby rzeczywiste

Δ=3
2−4(m+2)<0
9−4m−8<0
−4m<−1 / (−1)
4m<1
teraz licznik czyli Δ>0
Δ=(−2m+6)
2−4
Δ=4m
2−24m+36−4
Δ=4m
2−24m+32
Δ
m=24
2−4*4*32
Δ=64
√Δ=8
i teraz część wspólna
Może ktoś sprawdzić poprawność rozwiązania i zapis
14 kwi 17:28
Kostek:
14 kwi 17:42
jikA:
Warunki

rozwiązania już nie sprawdzałem.
14 kwi 18:01
Kostek: | | x2+bx+c | |
Dziedziną funkcji f(x)= |
| jest zbiór R \{1,2}. Znajdź miejsca zerowe funkcji |
| | x2+cx+b | |
ja zrobiłem tak skoro w mam podane liczby jakie odpadają to są to zapewne pierwiastki funkcji
kwadratowej
(x−2)(x−1) i przechodząc z postaci iloczynowej na ogólną uzyskam b,c
x
2−x−2x+2
x
2−3x+2
a=1 b=−3 c=2 ale nie wiem czy ten sposób jest ok

jeśli istnieje jeszcze jakiś sposób to
prosiłbym o podanie
14 kwi 18:07
jikA:
Dobrze można też skorzystać ze wzorów Viete'a.
14 kwi 18:08
Kostek: Ok dzięki

zapamiętam cenną wskazówkę
14 kwi 18:12
Kostek: | | x+b | |
Dziedziną funkcji f(x)= |
| jest zbiór R\{2}. Funkcja ma miejsce zerowe równe 4.Wyznacz |
| | x+d | |
współczynniki b i d
−2+d=0
d=2
4+b=0
b=−4
ok
14 kwi 18:22
Dziabong: Dziedziną są rzeczywiste prócz 2 czy −2? Bo z twoich obliczeń wychodzi, że −2.
14 kwi 18:24
Kostek:
Rzeczywiste prócz 2
14 kwi 18:26
Kostek: up
14 kwi 18:35
Kostek: Tego wgl nie wiem jak tknąć (zostało mi już tylko to zadanie i wymierna skończona )
| | 4−2x | |
Zbiór (−∞,−1)∪(2,∞) to zbiór wszystkich argumentów,dla których funkcja f(x)= |
| |
| | 3x+d | |
przyjmuje wartości ujemne. Wyznacz współczynnik d
14 kwi 18:48
jikA:
A więc masz rozwiązać nierówność
| 4 − 2x | |
| < 0 ⇔ (3x + d)(2x − 4) > 0 |
| 3x + d | |
2x − 4 > 0 ∨ 3x + d < 0
| | d | |
Skoro mamy otrzymać zbiór x ∊ (−∞ ; −1) ∪ (2 ; ∞) to − |
| = −1 ⇒ d = 3. |
| | 3 | |
14 kwi 18:59
Kostek: ok dzięki a możesz zobaczyć na zdanie z 18:22
14 kwi 19:00
jikA:
Współczynnik b jest dobrze policzony d już nie.
14 kwi 19:05
Kostek: czemu d jest źle skoro D
f=R\{2}
czyli
za x podstawiam −2 czy 2
14 kwi 19:08
jikA:
Zapewne 2 skoro dziedziną są liczby rzeczywiste z wyjątkiem 2.
14 kwi 19:11
Kostek: czyli podstawiam 2
2+d=0
d=−2
a z tym miejscem zerowym
to jeśli jest równe 4 to za x 4 tak
14 kwi 19:13
jikA:
Tak identycznie jak z wielomianami jeżeli pierwiastkiem wielomianu jest 4 to W(4) = 0.
14 kwi 19:16
Kostek: ok to teraz pytanie z innej beczki:
zostało mi do zrobienia tylko 3 działy w 1 części kiełbasy w następnym tygodniu skończę cały i
teraz robić 2 część czy np z pazdro te same działy
14 kwi 19:20
jikA:
Matura teraz?
14 kwi 19:29
jikA:
Jaki poziom jeszcze napisz.
14 kwi 19:30
Kostek: nie maturę mam za rok

w szkole mam podstawę ale będę zdawał rozszerzenie

lekcji
matematyki 3 w tygodniu mam
14 kwi 19:32
jikA:
To prób sobie jeszcze spokojnie do końca tego Kiełbasę a później Pazdro bo ona już jest
bardziej wymagająca według mnie.
14 kwi 19:47
Kostek: ok dzięki za radę

a potem już trzaskać arkusze tylko
14 kwi 19:50
Licealista_Theosh: @Kostek pomożesz?
14 kwi 19:51
Kostek: w czym
14 kwi 19:51
Licealista_Theosh: W zadaniu z planimetri.
14 kwi 19:52
Licealista_Theosh: oczywiście ii na końcu.
14 kwi 19:52