Oblicz
Aneta: Dany jest ciąg arytmetyczny ( a
2), w którym wyraz trzeci jest równy 15 oraz wyraz jedenasty
(−17). Oblicz sumę pięćdziesięciu początkowych ujemnych wyrazów ciągu (a
n), które są
podzielne przez 3.
Proszę o pomoc, z góry dziękuję
14 kwi 16:55
Basia:
a3 = 15
a11 = −17
a1+2r = 15
a1+10r = −17
−a1−2r = −15
a1+10r = −17
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
8r = − 32
r = −4
a1−8 = 15
a1 = 23
an = 23+(n−1)*(−4) = −4n +27 =
czyli n musi być podzielne przez 3 czyli n = 3k
mamy więc podciąg wyrazów podzielnych przez 3
bk = −4(3k)+27 = −12k+27
który jest ciągiem arytmetycznym b1 = 15 r = −12
−12k+27<0
−12k < −27
k > 2712 = 94 = 2,25
k ≥ 3
i masz wobec tego policzyć
b3+b+4+.....+b50+b51+b52 = S52 − S2
teraz zastosuj odpowiednie wzory
14 kwi 17:07
Aneta: dziękuję bardzo jeszcze raz
14 kwi 17:41