geometria
aneta: Oblicz ile przekątnych ma wielokąt foremny, którego kąt zewnętrzny ma miarę 18 stopni?
14 kwi 16:54
aneta: Nie wiem czy dobrze rozumuję ale suma miar kątów zewnętrznych jest równa 720 stopni, wiec skoro
kąt ma miarę 18 stopni to należy 720/18=40, ale to 40 nie oznacza liczy ilości boków

?
Należy jeszcze podzielić na 2
14 kwi 17:06
aneta: Proszę pomóżcie
14 kwi 17:12
Basia:
przecież to nieprawda
w trójkącie równobocznym suma miar kątów zewnętrznych = 3(360−60) = 900
w kwadracie = 4(360−90) = 4*270 = 1080
i tak dalej; skąd Ci się wzięło nagle 720 ?
kąt zewnętrzny = 18 ⇒ kąt wewnętrzny = 360−18 = 342 ⇒ kąt środkowy = 18
to jest dwudziestokąt
| | n(n−3) | | 20*17 | |
liczba przekątnych = |
| = |
| |
| | 2 | | 2 | |
14 kwi 17:13
aneta: Podręcznik podaje takie twierdzenie
"W dowolnym wielokącie wypukłym suma wszystkich kątów zewnętrznych jest stała i równa 720
stopni"
To tym sposobem o ja liczyłam też mi tyle wyszło, czyli 170 przekątnych
14 kwi 17:24
Janek191:
Trójkąt o kątach wewnętrznych mających miary α, β,γ
Katy zewnętrzne to katy o miarach : 180o − α − dwa , 180o − β = dwa
i 180o − γ − dwa
zatem ich suma jest równa
2*( 180o − α ) + 2*( 180o − β ) + 2*{ 180o − γ ) = 6*180o − 2* ( α + β + γ ) =
= 1 080o − 2*180o = 720o
Dla kwadratu też suma miar katów zewnętrznych jest równa 720o.
2 maj 18:05