matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz piąty wyraz ciągu(a_n)
Aneta:
Oblicz piąty wyraz ciągu(a
n
), jeśli suma n początkowych jego wyrazów wyraża się wzorem S
n
=4
n
2
. Proszę o pomoc, z góry dziękuję
14 kwi 16:34
Basia:
a
5
= S
5
−S
4
= 4*5
2
− 4*4
2
= ............... dokończ
14 kwi 16:36
Aneta:
czyli a
5
wynosi 36 dziękuję Basiu
14 kwi 16:41