Wykaż to twierdzenie.
czerwona. : Jeśli cięciwy AD i CB przecinają się w punkcie M to lAMl * lMDl = lCMl * lMBl. Wykaż to
twierdzenie.
14 kwi 16:22
czerwona. : umiałby ktoś rozwiązać bo mam na jutro do szkoły ;c
14 kwi 16:40
Eta:

To
twierdzenie o siecznych okręgu
1/ przypadek , gdy sieczne przecinją się w punkcie M leżącym wewnątrz okręgu
ΔACM ~ ΔBDM z cechy (kk)
| | |AM| | | |MB| | |
to: |
| = |
| ⇒ |AM|*|MD|= |CM|*|MB| |
| | |CM| | | MD| | |
2/ gdy sieczne przecinają się w punkcie leżącym na zewnątrz okręgu
14 kwi 16:58
czerwona. : Eta a wiesz może jeszcze jak udowodnić 2 przypadek?
14 kwi 17:06