nie wiem jak sie za to zabrac :(
marti: W trapezie ABCD o podstawach AB i CD punkt O jest punktem wspólnym przekątnych. Oblicz pole
trapezu wiedzac ze pole trojkata ABO jest rowne 5 a pole trojkata CDO jest rowne 4.
Bardzo prosze o pomoc:( czy mozna to zrobic z podobienstwa trojkatow?
14 kwi 16:15
Eta:

P
1=5 , P
2= 4
Wiesz ,że P
3=P
4
i taki wzorek
P(tr)= (√P1+√P2)2 , P
3=P
4=
√P1*P2 =
√20= 2
√5
P(tr)= (
√5+2)
2= 9+
√5 [j
2]
14 kwi 16:23
marti: Proszę chociaż kilka wskazówek żeby samodzielnie to rozwiązać, bardzo mi zależy..
14 kwi 16:24
marti: Dziękuje!
14 kwi 16:24
marti: a ten wzor to do wszystkich trapezow mozna stosowac, zawsze?
14 kwi 16:25
Basia:

tr.AOB i tr.COD są podobne
skala podobieństwa = k
OD = x ⇒ OB = kx
OC = y ⇒ OA = ky
P
COD = x*y*sinα
musimy obliczyć pole tr.AOD i tr.BOC
| | √5 | |
PAOD = ky*x*sinβ = k*x*y*sin(180−α) = k*x*y*sinα = k*PCOD = |
| *4 = 2√5 |
| | 2 | |
P
BOC = kx*y*sinβ = 2
√5
P = 4+5+2
√5+2
√5 = 9+4
√5
14 kwi 16:27
Eta:
Wyprowadzenie tego wzoru:
P(tr)= P1+P2+P3+P4= P1+2P3+P2
P(tr)= (√P1+√P2)2= P1+2√P1*P2+P2= P1+P2+2P3 , dla P3=P4=√P1*P2
14 kwi 16:28
Eta:
Chochlik "pożarł" mi 4
P(tr)= 9+4√5
14 kwi 16:29
marti: Bardzo dziękuję Basia i Eta , juz zrozumiałam
14 kwi 16:34
Eta:
No to jeszcze jeden... taki
P(tr)= (k+1)2*P2 , k>0 skala podobieństwa trójkątów ABO i CDO
P
1= k
2*P
2 , P
3=P
4= k*P
2
P(tr)= P
1+P
3+P
4+P
2= k
2*P
2+2k*P
2+P
2= (k
2+2k+1)*P
2= (k+1)
2*P
2
| | √5 | |
P(tr)= ( |
| +1)2*4= ......... 9+4√5 |
| | 2 | |
14 kwi 16:37
Eta:
Napisałam tylko dlatego,że "kocham" te dwa
wzorki
14 kwi 16:38
Ku2ja: Eta, a skąd wiemy że P3 = P4 ?
16 kwi 22:06
dro: Eta, Czy jest gdzieś w sieci ten wzór na trapez wyprowadzony?
Nie mogę nigdzie znaleźć skąd to się wzięło.
9 paź 21:03
dro: Chodzi mi o wzory P(tr)= (√P1+√P2)2 , P3=P4= √P1*P2, potrzebuję uczciwego wyprowadzenia tych
wzorów.
9 paź 21:04