Kamil: Pomocy mam problem z zadaniem tekstowym
Firma zajmująca się wynajmem lokali ma do dyspozycji 180 pomieszczeń użytkowych.
Wszystkie pomieszczenia są zajęte wówczas , gdy koszt wynajmu za jeden miesiąc wynosi
1200zł. Firma oszacowała, że każda kolejna podwyżka czynszu o 40 zł, zmniejsza o 5
liczbę wynajmowanych pokoi. Jaki miesięczny koszt wynajmu powinna ustalić ta firma, aby
przychód był maksymalny? Ile wynosi maksymalny przychód?
16 wrz 20:29
nick: nick
22 gru 19:25
an: y=(180−5x)(1200+40x)
xmx=3
ymx=217800 zł
najkorzystniejsza cena wynajmu1320 zł
23 gru 11:49