moze mi ktos pomocc?
Krysia: Oblicz długość trzeciego boku oraz brakujące miary kątów trójkata ABC, jeżeli: a=8c b=6 α=40 st
14 kwi 15:47
Basia: nie bo zadanie nie jest poprawnie sformułowane
nie wiadomo jakie jest położenie kąta α względem podanych boków
w książce zapewne jest do zadania odpowiedni rysunek
przerysuj go
14 kwi 15:52
Krysia: nie ma żadnego rysunku, mam to zrobić z twierdzenia sinusów ale nie wychodzi mi..
14 kwi 15:54
Basia: Jeżeli przyjmiemy, że a leży naprzeciw α, b naprzeciw β i c naprzeciw γ
to będzie:
8sinγ = sin40
odczytaj sin40 z tablic; wyznacz sinγ i odczytaj z tablic jaka jest miara γ
potem wylicz
β = 180−α−γ
odczytaj z tablic sinβ
| 6 | | c | |
| = |
| z tego wyznaczysz c |
| sinβ | | sinγ | |
a = 8c
14 kwi 16:10