matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie
Tina:
x−1
1−
√
x
Rozwiąż równanie
=4−
1+
√
x
2
Nie wiem jak się za to zabrać, doszłam do postaci x−8
√
x
−10=0 i nie wiem co dalej. Z góry dzięki za pomoc Ma wyjść x=81
14 kwi 15:43
jikA:
Jeżeli nic nie widać to proponuję zrobić podstawienie
√
x
= t ≥ 0.
14 kwi 15:52