| √1−cos2 α | 1+√1−sin2α | ||
+ | =0 | ||
| 1+cos α | sinα |
| √cos2α | 1+√1−sin2α | ||
+ | =0 | ||
| 1+cosα | sinα |
| |sinα| | 1+|cosα| | ||
+ | =0 | ||
| 1+cosα | sinα |
| −sinα | 1−cosα | ||
+ | =0 | ||
| 1+cosα | sinα |
| −sin2α+(1−cosα)2 | |
| (1+cosα)*sinα |
| −sin2α+sin2α | |
| (1+cosα)*sinα |
| 0 | |
=0 | |
| (1+cosα)*sinα |
Jakby ktoś nie łapał: (1+cosα)(1−cosα) jest to wzór skróconego mnożenia, który zwijamy tak:
(1−cosα)2, w ten sposób używamy wzoru do jedynki trygonometrycznej sin2α+cos2α=1 czyli:
sin2α=12−cos2α co mamy ze wzoru
Miłej zabawy
Pozdrawiam.
(1+2)(1−2)=1−4=−3
(1−2)2=1