Procenty.
xoxoMaggie: Z miejscowości A i B wyruszyły jednocześnie naprzeciwko siebie dwa pociągi. Jeden z nich jechał
z prędkością 100km/h, a drugi 80 km/h. Spotkały się po 2,5 h jazdy. Jak szybko musiałby jechać
drugi pociąg, żeby spotkanie nastąpiło w połowie drogi, gdyby pierwszy wyruszył o godzinę
później?
14 kwi 15:39
Basia: a gdzie Ty tu jakieś procenty widzisz ?
14 kwi 15:43
xoxoMaggie: pomyłka, miały być prędkości
14 kwi 15:44
Basia:
jechały 2,5h czyli
s
1 = 2,5*100 = 250 km
s
2 = 2,5*80 = 200 km
czyli z A do B jest 450 km
czyli mają się spotkać po przejechaniu 225 km
100*(t−1) = 225
v
2*t = 225
100t − 100 = 225
100t = 325
t = 3,25
v
2*3,25 = 225
| | 22500 | |
v2 = |
| = ............... |
| | 325 | |
dokończ
14 kwi 15:47
xoxoMaggie: dzięki wielkie
14 kwi 16:13