Pytanko
hmm: Mam pytanie, jeżeli mam sin2 33◯ to co mam dać do kwadratu? sin33◯ czyli 0,5446?
14 kwi 15:37
Basia: tak
14 kwi 15:39
hmm: Dzięki. Lecz mimo to nie potrafię sobie poradzić z zadaniem: Sprawdź, czy liczby |2 √2 −
3|,11− √3,sin233◯ cos233◯
są kolejnymi wyrazami pewnego ciągu geometrycznego
14 kwi 15:54
hmm: drugi wyraz to 1−√3
14 kwi 15:54
hmm: a pomiędzy sinusem a cosinusem miał być +, przepraszam, ale już rozkojarzona jestem
14 kwi 15:55
hmm: Mógłby ktoś rozwiązać?
14 kwi 18:04
Basia:
A co tam jest "między" ? sin33+cos233, a może minus, razy, albo przecinek ?
14 kwi 18:06
hmm: sin233◯+cos233◯
14 kwi 18:09
BLS: sin233=(sin33)2=sin33*sin33
Jeśli liczby są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego to spełniają następujący warunek:
an2=an−1*an+1
Pozdrawiam
14 kwi 18:10
Basia:
sin
2α+cos
2α = 1 dla dowolnego kąta α
zatem sin
233+cos
33 = 1
i masz zbadać ciąg
a
1 = |2
√2−3| = 3 − 2
√2
a
2 = 11−
√3
a
3 = 1
no to sprawdź teraz czy
14 kwi 18:11
Lato:
a1 = |2√2 − 3| = 3 − 2√2, a2 = 1 − √3, a3 = sin233 + cos233 = 1
14 kwi 18:14
hmm: | | a2 | | a3 | |
Lato dokładnie takie mi wyszły wyrazy, ale gdy sprawdzałam |
| = |
| to nie |
| | a1 | | a2 | |
wychodziła mi tożsamość
14 kwi 18:21