Procenty.
xoxoMaggie: W pewnym magazynie znajduje się łącznie 5t surowca A i surowca B. W ciągu miesiąca magazyn
wydał 320% zapasów surowca A i 25% surowca B, po czy okazało się, że surowca A jest dwukrotnie
więcej niż surowca B. Ile było zapasów jednego i drugiego surowca w magazynie na początku
miesiąca?
14 kwi 15:37
xoxoMaggie: poprawka: w ciągu miesiąca magazyn wydał 20% zapasów A (nie 320%).
Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać?
14 kwi 16:47
pigor: ... , nie wiem czy warto podać rozwiązanie, czy ...,
bo wychodzi mi w
A ≈ 3,261 tony = 3 tony 261 kg,
B ≈ 1,739 ton = 1tona 739 kg i co ty powiesz

. ...
14 kwi 16:57
xoxoMaggie: jak możesz to podaj, bo mi wychodzą jakieś dziwne rzeczy (np. 0,8A=2*0,75B => A=1,875B) nie mam
pojęcia jak do tego doszedłeś!
14 kwi 17:08
pigor: rozumiem, że nie masz odpowiedzi − szkoda, no to ja robię tak :
niech
A=? i B=5−A=? − szukana liczba ton w magazynie A i B odpowiednio, to z
warunków zadania mam równanie :
80%A= 2B ⇔ 80%A= 2*75%(5−A) ⇔ 80%A= 150%(5−A) /: 10% ⇔
⇔ 8A= 15(5−A) ⇔ 8A=75−15A ⇔ 23A= 75 ⇔ A=
7523 , czyli z dokładnością co do
0,001t=1kg w magazynie
A= 3,261t=
3 t 261 kg, zaś
B=1,739t=
1 t 739 kg.
14 kwi 17:22
xoxoMaggie: Niestety nie mam odpowiedzi. Dziękuję bardzo!
14 kwi 17:47