zad tekstowe
new0born: Andrzej przeliczył 540 zadan, rozwiązując każdego dnia tą samą liczbe zadan. Gdyby na
rozwiązanie tych zadań przeznaczył o 2 dni mniej, to każdego dnia musiałby rozwiązać o 3
zadania wiecej. oblicz ile zadan dziennie rozwiazywal.
14 kwi 15:25
Eta:
x−−− ilość zadań rozwiązywanych dziennie , x>0
y −−− czas ( w dniach) w jakim rozwiązał te zadania , y>0
x*y= 540
(x+3)(y−2)=540
rozwiąż ten układ równań.....
14 kwi 15:28
new0born: czy rozwiązaniem jest 69 zadań dziennie?
14 kwi 15:45
Eta:
Niestety nie !
odp:
x=27 zadań dziennie przez y=20 dni
14 kwi 15:51
new0born: a czy wychodzi równanie kwadratowe ? bo mi wyszło coś takiego : −2x2 − 6x + 1620 = 0
14 kwi 15:54
Eta:
tak

podziel obustronnie przez (−2)
x
23x−810=0 Δ=3249 ,
√Δ=57
dokończ... pamiętaj,że x>0
14 kwi 15:56
Eta:
Poprawiam zapis

x
2+3x−810=0
14 kwi 15:59
new0born: o dziękuje
14 kwi 16:03