;/
Maryla: Kurde robie to i mi wychodzą jakieś dziwactwa..

pomożecie ?
W trójkącie ABC kąt α=45 stopni β=30 stopni a bok a=10 cm. Oblicz długości pozostałych boków i
promień okręgu opisanego na tym trójkącie.
14 kwi 15:13
Basia: zrób rysunek; położenie boku a względem kątów α i β ma zanczenie
14 kwi 15:15
Maryla: no własnie nie rozumiem tego.. chcialam zeby mi ktos to wytlumaczyl
14 kwi 15:45
Eta:

Z tw. sinusów
| | a | | b | |
|
| = |
| ⇒ b= ......... =5√2 |
| | sin45o | | sin30o | |
z tw. cosinusów
a
2= b
2+c
2−2bc*cos45
o i c>0
podstaw dane otrzymasz:
c
2−10c−50=0 ⇒ .........
c= 5(1+√3
z tw. sinusów:
R=.........
14 kwi 16:16