Ciąg arytmetyczny i geometryczny
Kamil: Liczby: 2,a,b tworzą ciąg arytmetyczny, zaś liczby:
83,a,b tworzą ciąg geometryczny.
Znajdź liczby a i b.
Pustka w głowie. Pomocy

!
14 kwi 15:12
Basia:
z własności ciągów
a
2 =
83*b
i musisz rozwiązać układ równań
14 kwi 15:18
Kamil: Dzięki Basia. A czy potrafiłabyś mi rozwiązać inne zadanie? Bo męczę się już z tym drugi dzień
i mimo wszystko, że wiem, że musi się dać rozwiązać, to nie potrafię tego zrobić:
Znajdź trzy liczby tworzące ciąg geometryczny wiedząc, że ich suma jest równa 21, zaś suma ich
odwrotności jest równa 712.
14 kwi 15:28
Basia:
mamy liczby: a, a*q, a*q
2
a+a*q+a*q
2 = 21
a(1+q+q
2) = 21
| 1 | | 1 | | 1 | | 7 | |
| + |
| + |
| = |
| |
| a | | a*q | | a*q2 | | 12 | |
12(1+q+q
2) = 7aq
2
12*21 = 7a
2q
2 / :7
12*3 =(aq)
2
(aq)
2 = 36
aq = 6 lub aq = −6
1.
6(1+q+q
2) = 21q / :3
2(1+q+q
2) = 7q
2q
2 − 5q + 2 = 0
Δ itd
2.
identycznie
14 kwi 15:37
Kamil: Dzięki ogromneeeeee

!
14 kwi 15:47