Wyznacz dziedzinę funkcji f
Mati: Wyznacz dziedzinę funkcji f jeśli √x+4/x2+2x−3 + √2−x
14 kwi 15:06
Basia: napisałeś tak:
tak ma być ? jeżeli nie to popraw
14 kwi 15:17
Mati: nie po kresce ułamkowej te całe wyrażenie x2+2x−3 jest w mianowniku
14 kwi 15:18
Basia:
no to masz trzy warunki:
1. x+4≥0
2. x2+2x−3≠0
3. 2−x≥0
rozwiąż każdy oddzielnie, a potem znajdź część wspólną
14 kwi 15:24
Mati: rozwiązałem 1. i 3. ale nie wiem jak rozwiązać 2.
14 kwi 15:37
Basia: Δ; pierwiastki; i te pierwiastki musisz wyrzucić ze zbioru rozwiązań
14 kwi 15:42
Mati: ale jak to rozwiązać bo ja mam coś takiego x należy do IR−{x:x2+2x−3=0}
14 kwi 15:48
Basia:
x
2+2x−3=0
Δ = 4+12=16
x
2 = 1
a ma być x
2+2x−3≠0 czyli x∊R\{−3;1}
14 kwi 15:50
Mati: O to chodziło dzięki
14 kwi 15:51