Ciąg arytm
pytek: Jeszcze jedno zadanie tego typu, mam gdzieś błąd mógłby ktoś je przeanalizować i rozpisać?
| | 4 | | 1 | |
Liczby , | |
| |, x−3, |9 |
| −1| |
| | 1−√3 | | 4 | |
x są kolejnymi wyrazami pewnego ciągu arytmetycznego. Oblicz x
14 kwi 14:35
14 kwi 14:35
pytek : HALO

Żyje tu ktoś jeszcze?
14 kwi 14:41
pytek : HALooooo proszę o pomoc
14 kwi 14:47
pytek : HEEELLLP
14 kwi 14:58
Dominik: zacznij od opuszczenia znaku wartosci bezwzlednej zgodnie z definicja. co otrzymujesz?
14 kwi 15:04
pytek : a1 wyszło mi −2(1+√3) i nie wiem czy to dobrze bo przecież wartość bezwzględna tam była, a ja
ją opuściłam przed uwymiernieniem
14 kwi 15:12
Krzysiek: definicje wartosci bezwzglednej znamy.Tak?
| | 4 | | |4| | |
Teraz jest taka wlasnosc wartosci bezwzglednej ze | |
| |= |
| no to teraz |
| | 1−√3 | | |1−√3| | |
definicja i |4|=4 to wiadomo natomiast 1−
√3 bedzie <0 wiec |1−
√3|=−(1−
√3=−1+
√3=
√3−1
| | 4 | |
wiec pierwszy wyraz mozemy zapisac ze = |
| drugi wyraz to wiadomo x−3 no a trzeci |
| | √3−1 | |
wyraz znowu trzeba skorzystac z definicji wartosci bezwzglednej i oszacowac wartosc wyrazenia
w module i jesli bedzie dodatnie tzn>) to znaku nie zmieniamy a jeli bedzie <) to zmieniamy
znak opuszczajac wartosc bezwzgledna . No to oszacujmy |9
1/4−1 to 9
1/4=
4√9>1 i jak
odejmniemy 1 to otrzmamy wartosc >0 to mozemy zapisac ze |9
1/4−1|=9
1/4−1
Masz juz wyznaczone 3 kolejne wyrazy ciagu arytmetycznego to teraz policz x . Skorzystaj z
takiej wlasnosci ciagu arytmetycznego takiej ze wyraz srodkowy = sredniej arytmetycznej
wyrazow skrajnych
14 kwi 15:18
Dominik: | | 4 | |
1 − √3 < 0, wiec |
| < 0 |
| | 1 − √3 | |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4(√3 + 1) | |
| |
| | = − |
| = |
| = |
| = |
| | 1 − √3 | | 1 − √3 | | √3 − 1 | | (√3 − 1)(√3 + 1) | |
14 kwi 15:20
pytek : | | 3√3+7 | |
końcowy wynik wyszedł mi |
| |
| | 2 | |
14 kwi 15:27