równiania i nierówności
Perpetuo: Rozwiąż równiania i nierówności
a.) x3−|x2−2x|=0
b.) |x|3−3x2−6|x|+18=0
c.) |x3−1|<x2+x+1
d.) |x3+1|<x2−x+1
14 kwi 14:20
wajdzik: c)
|x
3−1|<x
2+x+1 ⇔ x
3−1<x
2+x+1 V x
3−1>−x
2−x−1 .. Dalej już powinieneś w tym przykładzie
sobie poradzić
14 kwi 14:26
Perpetuo: a to jak będzie w jednej równości i w tym x3+1 ?
14 kwi 14:28
jikA:
wajdzik w podpunkcie c) dałeś zły spójnik.
14 kwi 14:38
jikA:
Poza tym w c) oraz d) można łatwo zauważyć że
x3 − 1 = (x − 1)(x2 + x + 1) oraz x3 + 1 = (x + 1)(x2 − x + 1)
a więc
c)
|(x − 1)(x2 + x + 1)| < x2 + x + 1 / : (x2 + x + 1)
|x − 1| < 1
14 kwi 14:41