Sprawdź, które wyrazy ciągu (an) spełniają podaną nierówność:
wajdzik: Sprawdź, które wyrazy ciągu (an) spełniają podaną nierówność:
| | 4+(−1)n | |
| |
| |<ε /*n ⇔4+(−1)n<εn |
| | n | |
Jak mogę to wyliczyć? Coś za bardzo nie mam pomysłu..
Proszę o pomoc.
14 kwi 14:18
Trivial: Rozważ dwa przypadki. n = 2k oraz n = 2k+1.
14 kwi 17:42
wajdzik: | | 4+(−1)n | | 5 | | 5 | |
| |
| |<ε ⇔ |
| <ε /*n ⇔ 5<εn ⇔ n> |
| |
| | n | | n | | ε | |
Wcześniej zrobiłem błąd, gdzieś wyczytałem, że (−1)
n zamieniamy na 1.
Czy idę w dobrym kierunku?
14 kwi 17:50
Trivial:
Można to zrobić tak:
| 4+(−1)n | | 4+(−1)n | |
| < ε ⇔ n > |
| |
| n | | ε | |
Dla n parzystych mamy:
Dla n nieparzystych mamy:
Jeżeli rozwiązujesz tutaj granicę z definicji, to wystarczy wziąć silniejszy przypadek. Jako że
| | 5 | | 3 | | 5 | |
gdy n> |
| automatycznie mamy n> |
| można wybrać n0 = [ |
| ] + 1, które zawsze |
| | ε | | ε | | ε | |
zadziała.
14 kwi 17:54
wajdzik: Dzięki, chyba wszystko zrozumiałem
14 kwi 17:59