Parametr
Perpetuo: Dla jakich wartości parametrów a, b wielomian W(x) jest podzielny przez wielomian P(x), jeśli :
W(x)=2x3−ax2+bx+15, P(x)=x2+2x−3
14 kwi 14:16
Perpetuo:
14 kwi 14:30
Dominik: P(x) = x2 + 2x − 3 = (x − 1)(x + 3)
W(1) = 0
W(−3) = 0
do dziela
14 kwi 14:32
Perpetuo: A jest jakiś sposób z dzieleniem ?
14 kwi 14:33
Perpetuo: Sprawdziłam Twoją metodą i niestety nie wychodzi. w W(−3) wychodzi sprzeczność
14 kwi 14:42
Dominik: ......
W(1) = 2 − a + b + 15 = 0 ⇒ a − b = 17
W(−3) = −54 − 9a − 3b + 15 = 0 ⇒ 3a + b = −13
dodaje rownania do siebie
4a = 4 ⇒ a = 1
b = −16
14 kwi 14:46
Perpetuo: problem w tym że mam odpowiedzi.... i w odpowiedziach mam że a=2, b=6
14 kwi 14:54
Dominik: a jaki to zbiorek?
14 kwi 15:05
Perpetuo: nie mam zielonego pojęcia. nauczyciel nam je sam na kartce napisał
14 kwi 15:06
Dominik: dla a = 2, b = 6 mamy
W(x) = 2x
3 − 2x
2 + 6x + 15
wielomian ten ma tylko jeden pierwiastek rzeczywisty x ≈ 1,27276.
dla a = 1, b = −16
W(x) = 2x
3 − x
2 − 16x + 15
| | 5 | |
x = − 3 ∧ x = 1 ∧ x = |
| |
| | 2 | |
zatem twoj nauczyciel sie myli.
14 kwi 15:11
Perpetuo: lol no spoko xD mam nadzieję że tak
14 kwi 15:14