Poziom podstawowy
NIERÓWNOŚĆ Z MODUŁEM:
14 kwi 14:05
Dominik: x = 1
14 kwi 14:12
NIERÓWNOŚĆ Z MODUŁEM: bardzo proszę o pełne rozw. Sam wynik znam choćby z wolframalpha. Robi się w tym przypadku dwa
przypadki i jakieś zał?
14 kwi 14:15
jikA:
A czy moduł z liczby może być mniejszy od zera?
14 kwi 14:16
NIERÓWNOŚĆ Z MODUŁEM: wiem że nie może, ale nie wiem jak formalnie ma wyglądać rozw.
14 kwi 14:18
jikA:
Więc jak nie może to tak jakbyś rozwiązywał równanie
ponieważ moduł z liczby jest zawsze liczbą nieujemną a więc nie może być mniejszy od zera ale
równy już tak.
14 kwi 14:20
Dominik: | | x − 1 | | x − 1 | | x − 1 | |
| |
| | ≤ 0 ⇔ | |
| | = 0 ⇔ |
| = 0 ⇔ x − 1 = 0 ⇔ x = 1 |
| | x + 7 | | x + 7 | | x + 7 | |
14 kwi 14:20
NIERÓWNOŚĆ Z MODUŁEM: dzięki
14 kwi 14:21
Darth Mazut: To rozumiem że moduł to nie to samo co wartość bezwzględna, tak?
14 kwi 14:22
Dominik: skad tak wnioskujesz?
14 kwi 14:25
Darth Mazut: Sorry, pomyliłem się jak spojrzałem na zadanie myśliałem, że to jest więsze lub równe i stąd
nie pasował mi wynik, że tylko x = 1
14 kwi 14:28
pigor: ... , np. tak : z definicji
|a| ≥ 0 ⇔ |a|>0 lub |a|=0 , więc
tu formalnie rzecz ujmując, masz kolejno :
|
x−1x+7|≤ 0 i x+7≠0 ⇔ ( |
x−1x+7|< 0 i x≠−7) lub ( |
x−1x+7|= 0 i x≠−7) ⇔
⇔ x∊∅ lub ( |x−1|=0 i x≠−7) ⇔ x−1=0 ⇔
x=1 , no i tyle . ...
14 kwi 14:30