Ciąg arytmetyczny i wartość bezwzględna.
pytek: Liczby I7 − 3I, x + 2, I7 −13I są kolejnymi wyrazami pewnego ciągu arytmetycznego. Oblicz x .
14 kwi 13:53
pytek: Wiem jak zrobić zadanie tak powierzchownie, niestety nie wiem co z wartością bezwzględną.
14 kwi 14:06
pytek: Proszę pomóżcie bo nie jestem w stanie ruszyć z dalszą częścią zadań
14 kwi 14:13
Dominik: |7 − 3| = |4| = 4
|7 − 13| = |−6| = 6
zatem ten ciag wyglada tak: 4, x + 2, 6
korzystam z wlasnosci ciagu arytmetycznego 2an = an − 1 + an + 1
2(x + 2) = 4 + 6
2x + 4 = 10
2x = 6
x = 3
14 kwi 14:15
pytek: Super dzięki.

Mam tylko pytanie, bo zastanawiałam się, czy przy tej wartości bezwzględnej
nie należy rozpatrzeć dwóch przypadków?
14 kwi 14:16
Dominik: ale bzdury

|7 − 3| = |1| = 1, nie mam pojecia skad tam wzialem 4. reszta analogicznie.
14 kwi 14:16
Dominik: dobra, teraz nabzdurzylem. tam jest 4.... nie moj dzien.
14 kwi 14:17
pytek: Hehehe, nie ma sprawy.

Czas odpocząć.
14 kwi 14:18
Dominik: w kazdym razie wszystko sie zgadza. dla x = 3 srodkowy wyraz wynosi 5. czyli ciag prezentuje
sie tak: 4, 5, 6 − widac, ze jest arytmetyczny, wiec wszystko OK.
14 kwi 14:23
Dominik: a przypadkow zadnych nie musisz tutaj rozpatrywac, bo x nie jest ukryty pod wartoscia
bezwzgledna. po prostu opuszczasz znak wartosci bezwzglednej zgodnie z definicja.
14 kwi 14:23
pytek: Dzięki, miłego dnia życzę
14 kwi 14:30