zadanie z polem trojkata
piotrek: W trójkącie równoramiennym podstawa ma długość 14cm, a pole tego trójkąta wynosi 168cm
2.
Promień okręgu wpisanego w ten trójkąt jest równy 5
14cm.
a) Oblicz długość ramienia tego trójkąta
b) Wykaż, że kąt α między ramionami tego trójkąta jest większy od 30 stopni
Z góry dziękuję za pomoc
14 kwi 13:44
Magda : Korzystasz z wzoru P=r*p gdzie p− połowa obwodu.
I liczymy z tego wzoru p . Po przekształceniu wzór powinien wyglądać tak : Pr = p
Czyli 1685,25 = 32
32 to jest połowa obwodu a my potrzebujemy cały obwód
32*2 = 64
teraz od obwodu odejmujemy znaną nam podstawę, żeby policzyć długość ramion :
64−14=50
50:2 = 25 i to jest długość ramienia trójkąta
12 maj 19:25
Wera: P=1/2*a*a*sinα
168=1/2*a2*sinα
168=1/2*252*sinα
336=2*252*sinα
336/625=sinα
Dowód:
sin30=1/2
336/625>1/2
23 wrz 18:59