Równania wielomianowe
GabaaK: rozwiąż równanie:
(x2 −5x +7)2 − (x−2)(x−3) = 1
14 kwi 12:53
pigor: ..., np. tak :
(x2−5x+7)2−(x−2)(x−3)= 1 ⇔ (x
2−5x+7)
2−(x
2−5x+6)−1= 0 ⇔
⇔ (x
2−5x+7)
2−(x
2−5x+6+1)= 0 ⇔ (x
2−5x+7)
2−(x
2−5x+7)= 0 ⇔
⇔ (x
2−5x+7) (x
2−5x+7−1)= 0 ⇔ x
2−5x+6=0 ⇔ (x−2)(x−3)=0 ⇔
x∊{2,3} . ...
14 kwi 13:14
GabaaK: no niestety nie, bo ma wyjść x ∊ { −2/3, −1/2, 3} <3 kocham matme!
14 kwi 13:27
pigor: ... , przykro mi, mówisz bzdety droga(i)
GabaaK . ...
14 kwi 13:31
14 kwi 13:33
GabaaK: ODWOŁUJE, racja! nie to zadanie, wybacz i dziękuje

PS. drogA
14 kwi 13:35
GabaaK: Dominiku, jesteś moim wybawicielem
14 kwi 13:49