Wyznacz współczynniki b i c funkcji kwadratowej
kina: Wykresem funkcji f(x) = 2x2 + bx + c jest parabola o wierzchołku w punkcie W(2,5)
Wyznacz współczynniki b i c
robiłam tak:
5=2*22+ 2b +c
5=8+2b+c
c= −3−2b
podstawiam pod c
5=8+2b−3−2b
i teraz mam problem, bo b mi się skraca
jak rozwiązać to zadanie?
14 kwi 12:50
:): W(2;5)
podstawiamy do postaci kanonicznej
f(x)=a(x−p)²+q
p=2 q=5 a=2
f(x)=2(x−2)²+5
f(x)=2(x²−4x+4)+5
f(x)=2x²−8x+8+5
f(x)=2x²−8x+13
A to nie tak powinno być?
14 kwi 12:57
:): b=−8
c=13
14 kwi 12:57
kina: aaah, racja
bardzo dziękuję
14 kwi 13:16