zadanie z fizyki.
geni: Poruszający się poziomo pocisk o masie 10g utkwił w drewnianym klocku o masie 1kg leżącym na
poziomym stole przesuwając go o 2m. Należy obliczyć wartość prędkości pocisku w chwili
uderzenia o klocek, jeśli wartość siły tarcia klucka o podłoże stanowiła wartości siły
nacisku klocka z pociskiem na stół.
Rozwiązanie przez kogoś na innym forum:
http://fizyczny.net/cgi-bin/mimetex.cgi?\frac{V_{x}^{2}(m_{1}+m_{2})}{2}=\frac{g(m_{1}+m_{2})}{2}*s
http://fizyczny.net/cgi-bin/mimetex.cgi?V_{x}=\sqrt{gs}
Jedyne o co proszę to o wytłumaczenie rozwiązania, rozumiem że energia kinetyczna zamienia się
na siłę tarcia, ale dlaczego tam występuje jeszcze *s ?
Byłby ktoś tak miły i mi wytłumaczy?
A, no tak, bardzo przepraszam ze to zadanie z fizyki nie z matematyki

, ale wiem że są tu
osoby tak zdolne że sobie i z tym poradzą i mi wytłumaczą.