matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
.
.:
a
2
−b
2
Trzeba skorzystać ze wzoru: a−b =
a+b
n
2
+ n − n
2
n
n
√
n
2
+ n
−n=
=
<
= 1, czyli
√
n
2
+ n
+n
√
n
2
+ n
+n
√
n
2
granica tego ciągu jest skończona
14 kwi 12:34
.:
xdx
1
∫
3
=
x
2
+1
Podstawienie: x
2
= t 2xdx = dt xdx =
dt
2
Granice całkowania zmieniają się z 1−3, na od 1 do 9
1
dt
1
1
1
=
1
∫
9
=
(ln(9+1) − ln(1+1)) =
(ln10−ln2) =
ln5
2
t+1
2
2
2
14 kwi 12:52