zadanie
arletka17: Rozwiaz ròwnanie
x−6/2x−4=2/3
dla jasnosci
w liczniku x−6
w mianowniku 2x−4
=2/3
14 kwi 12:31
jane: | | 2 | |
Przenosimy |
| na lewą strone, sprowadzamy do wspolnego mianownika, odejmujemy, mnozymy |
| | 3 | |
obie strony (6x−12)
2, dostajemy trojmian kw. w postaci iloczynowej i liczymy tylko x.
14 kwi 12:39
jane: x=−22 i x=2
14 kwi 12:40
arletka17: ale jak mam sprowadzic do wspolnego mianownika jak mam tam 2x

?(nie pamietam jak sie to
rozwiazuje,mozesz pomòc



)
14 kwi 12:44
Cyp: | 3(x−6) | | 2(2x−4) | |
| − |
| = 0 |
| 3(2x−4) | | 3(2x−4) | |
| 3x−18 | | 4x−8 | |
| − |
| = 0 |
| 6x−12 | | 6x−12 | |
| −x−10 | |
| = 0 / (6x−12)2 |
| 6x−12 | |
(−x−10)(6x−12) = 0
x=−10 i x=2
jane zrobił literówke i nie wymnożył 2*(−4)
14 kwi 12:53
arletka17: Cyp

!Bardzo dziekuje ale mozesz mi jeszcze powiedziec−w trzeciej linijce widze,ze jest
pomnozone przez mianownik (2x−4) ALE przed tym pomnozone jest przez 3

? dlaczego i jeszcze w
przed ostatniej linijce co to jest (pomnozyc podzielic

?) / (6x−12)
2 
?
prosze wytlumacz.
14 kwi 13:22
arletka17: musze do tego odpowiedz zaznaczac
A.8 B.10 C.1/2 D.−10
no to w tym wypadku to bedzie odpowiedz D. czyli to ròwnanie ròwna sie −10 no nie

?
14 kwi 13:34
Cyp: Jak sprowadzamy do wspolnego mianownika to albo patrzymy NWW albo po prostu wymnazamy
mianowniki przez siebie. Tam jest *(6x−12)2
14 kwi 13:35