Procenty;)
laik: moze mi ktos wytłumaczyć jak się robi tego typu zadania ?
Liczba osób planujących wziąć udział w demonstracji początkowo wzrosła o 20%, a po dwóch dniach
zmalała o 30%. W wyniku tych dwóch zmian liczba osób planujących wziąć udział w demonstracji
zmalała o
14 kwi 11:47
Alois~: Ja bym to rozpisała tak:
x− 100% początkowo
x+20%x = x(1+20%).. − jako drugie
| | x | |
x(1+20%)− 30%(x(1+20%)) = ... tu wyjdzie jakis y powiedzmy i potem |
| = ... |
| | y | |
ale nie jestem pewna czy to jest dobrze
14 kwi 11:51
mithiana: Ja bym to zrobiła tak:

Masz liczbę tych osób, oznaczymy ją x.
| | 12 | |
1− ta liczba wzrosła o 20%, więc ostatecznie mamy teraz 120%x= |
| x |
| | 10 | |
2− potem liczba zmalała o 30% <ale już nie początkowa, tylko ta, którą mamy po pierwszej
zmianie>
więc:
ile to właściwie jest te 30%
| | 3 | | 12 | | 36 | |
30% * 120%x= |
| * |
| x= |
| x |
| | 10 | | 10 | | 100 | |
skoro wiemy ile zmalało to teraz ile zostało
| 12 | | 36 | | 120 | | 36 | | 84 | |
| x− |
| x= |
| x− |
| x= |
| x |
| 10 | | 100 | | 100 | | 100 | | 100 | |
Czyli po dwóch zmianach zostało nam 84% z x <początkowej ilości osób>.
Więc w wyniku tych dwóch zmian liczba osób zmalała o 16%.
14 kwi 12:11
pigor: ... , no cóż, przy multiplikatywnym podejściu do procentów (nie
wiem dlaczego tak nie uczą w szkołach

), niech
l.o. − liczba osób, to
l.o → 120%l.o. ⇒ 70%*120%l.o.= 7*12%l.o.= 84%l.o.= (100−
16)%l.o.,
odp. w wyniku zmian, liczba osób zmalała o
16% i to by było tyle . ...
14 kwi 12:40