prawdopodobieństwo
Madzia: Z urny, w której znajdują się kule o numerach 1,2,...,n (n>2), losujemy kolejno bez zwracania
dwie kule. Numery wylosowanych kul tworzą parę (x, y). Dla jakich wartości n
prawdopodobieństwo tego, że para (x, y) spełnia warunek |x − y|=2, jest mniejsze od 0,25.
czy ktos umiałby to dalej wytłumaczyć jak się robi ?
14 kwi 11:34
Madzia: zależy mi aby ktoś pomógłby mi tka krok po kroku aby zrozumieć każdą część zadania
14 kwi 11:38
Madzia: .
14 kwi 11:51
Madzia: .
14 kwi 12:06
Madzia: .
14 kwi 17:13
Madzia: wybaczcie za spam

moje kropki miały za zadanie upozycjonowanie mojego postu
14 kwi 17:13
Basia: dobrze robisz; spam to pisanie różnych postów z tym samym zadaniem
to co zrobiłaś czyli "podbijanie" jest w porządku
za chwilę ktoś pomoże
14 kwi 17:18
Mila:
Witaj Basiu, rozwiązujesz to? Czy zostawiasz?
14 kwi 17:20
Madzia: dobrze że mnie rozumiecie w tej kwestii

dziękuję
14 kwi 17:23
Basia:
Witaj
Milu, rozwiązuję, na chwilę odeszłam od komputera
14 kwi 17:25
Mila: Pozdrawiam

i zostawiam Was.
14 kwi 17:27
Basia:
teraz zadanie
|Ω| = n(n−1)
zdarzenia sprzyjające to pary:
(1,3) (2,4) (3,5) (4,6)........(n−2,n)
i pary do nich "odwrotne" czyli (3,1) (4,2) (5,3),....,(n;n−2)
jest ich więc 2(n−2)
i masz nierówność
8(n−2) < n(n−1)
n
2 − n > 8n − 16
n
2 − 9n + 16 > 0
Δ = 81 − 64 = 17
| | 9−√17 | | 9+√17 | |
n∊N∩[(−∞; |
| )∪( |
| ;+∞] |
| | 2 | | 2 | |
| | 9−5 | | 9−√17 | | 9−4 | | 5 | |
2= |
| < |
| < |
| = |
| = 2,5 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 9−√17 | |
czyli do przedziału (−∞; |
| ) należą n=1 i n=2 |
| | 2 | |
dla n=1 zadanie nie ma sensu
n=2 jest poprawnym rozwiązaniem
( przy n=2 prawd.wylosowania takiej pary = 0)
| | 9+4 | | 9+√17 | | 9+5 | |
6,5= |
| < |
| < |
| = 8 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
czyli mamy n≥8
odp.
dla n=2 lub dla n≥8
14 kwi 17:38
Basia:
jeszcze chwila jest tam pewna nieścisłość
14 kwi 17:39
madzia : ok i tak już mi dużo wytłumaczyłaś w tym zadaniu zaczynam to rozumiem ale poczekam na werdykt
14 kwi 17:44
Basia:
| | 9+√17 | |
ponieważ wyszło 6,5 < |
| < 8 |
| | 2 | |
trzeba jeszcze sprawdzić co z n=7
przypuśćmy, że
wtedy byłoby
9+
√17 ≥ 14
√17 ≥ 5
a to jest nieprawda
stąd wynika, że
| | 9+√17 | |
czyli do przedziału ( |
| ;+∞) należą 7,8,9,..... |
| | 2 | |
odp.:
dla n=2 lub n≥7
14 kwi 17:44
madzia : dziękuję serdecznie Basiu

jesteś wspaniała

dzięki Tobie zaczynam to wszystko rozumieć
14 kwi 17:46