Zadanie tekstowe
:): W budynku zaprojektowano pokój o wymiarach 6m x 9m.W trakcje realizacji krótszą ścianę pokoju
wydłużono o x metrów a dłuższą skrócono o x metrów.Wyznacz wartość x, dla której powierzchnia
tego pokoju będzie największa.
14 kwi 11:05
krystek: Powierzchnia (x)=(6+x)(9−x) i wyznacz masz tej funkcji
14 kwi 11:07
:): a=6m
b=9m
później
a=6+x
b=9−x
P(x)=(6+x)*(9−x)=54−6x+9x−x2=54+3x−x2
a=−1;b=3
14 kwi 11:10
krystek: miało być wyznacz max tej funkcji
14 kwi 11:11
:): P'(x)=3−2x=0
−2x=−3/:(−2)
x=3/2
dla x=1,5 funkcja ma maximum
P(1,5)=54+3*1,5−(1,5*1,5)=54+4,5−2,25=58,5−2,25=56,25m2
14 kwi 11:41