pizoe
sinus: mam takie pytanie o odejmowaniu ułamków mam taki przykład
| 2(n − 2) | | 1 | |
| − |
| < 0 |
| n(n − 1) | | 4 | |
czyli jak chce zrobić wspolny mianownik to musze zapisac to w taki sposob
| 4 | | 2(n − 2) | | 1 | | n(n − 1) | |
| * |
| − |
| * |
| < 0 |
| 4 | | n(n − 1) | | 4 | | n(n − 1) | |
tak?
Michal: Wystarczy wziąć na logikę, co prawda jak pierwszy raz to robisz to nie widzisz, ale chodzi o
to, że jeśli pomnożysz coś przez 1 to to nic nie zmieni, prawda? x=x*1. a to 1 można zapisać w
różny sposób, akurat w tym przypadku jeżeli w liczniku i mianowniku jest to samo wyrażenie.
Ale zaraz możesz to sprawdzić, czy da to 1, bo możesz je przecież skrócić, nie? tak jak
skracasz 4/2=2, 5/5=1 jeżeli możesz skrócić w liczniku i mian., żeby dało 1 to wróć do tego co
wcześniej napisałem, nie zmieni to nic. Pozdrawiam