funkcje
Hmm: Wykaż, że funkcja określona wzorem f(x) = (3x2 − 4x + 12) / (x2 + 4) , gdzie x należy do R,
przyjmuje najmniejszą wartość równą 2, zaś największą równą 4.
14 kwi 09:59
Aga1.:

Oto wykres tej funkcji.Znasz pochodne?
14 kwi 11:34
Hmm: niestety nie znam
14 kwi 13:24
pigor: ..., otóż, np. tak :
| | 3x2−4x+12 | |
y= |
| ⇔ x2y+4y= 3x2−4x+12 ⇔ (y−3)x2+4x+4y−12 ⇔ |
| | x2+4 | |
⇔ 3−y≠0 i Δ
x= 16−4(y−3)(4y−12) ≥0 /:16 ⇔ y≠3 i 1−(y−3)
2 ≥0 ⇒
⇒ (1−y+3)(1+y−3) ≥0 ⇔ (−y+4)(y−2) ≥0 /: (−1) ⇔ (y−4)(y−2) ≤ 0 ⇔
y∊[2;4] c.n.w.
14 kwi 14:19
Hmm: a czy da się zrobić to zadanie nie znając wykresu i pochodnych?
16 kwi 20:52
Jelen:
Sądzę że da się choć wyjaśnienie będzie trudne
| | 3x2−4x+12 | | 3(x2+4)−4x | |
f(x) = |
| = |
| = |
| | x2+4 | | x2+4 | |
| | 3(x2+4) | | 4x | | 4x | |
|
| − |
| = 3 − |
| |
| | x2+4 | | x2+4 | | x2+4 | |
| | 4x | |
Zatem f(x) = 3 − |
| gdzie x ∊ R |
| | x2+4 | |
Aby wyznaczyć najmniejszą (największą) wartość funkcji, należy określić wartość wyrażenia
| 4x | | 4x | |
| . W tym celu rozważmy funkcję h(x) = |
| gdzie x∊ R i wyznaczmy jej zbiór |
| x2+4 | | x2+4 | |
wartości. Funkcja h jest funkcją nieparzystą ( udowodnij ten fakt !), więc jej wykres jest
symetryczny względem punktu (0,0). Jeśli wyznaczymy największą wartość funkcji h, bez trudu
wskażemy też jej wartość najmniejszą.
Dla dowolniej liczby rzeczywistej prawdziwej jest nie równość:
(x−2)
2 ≥0 ⇒x
2−4x+4 ≥0 czyli
x
2+4≥4x /: (x
2+4) stąd
| | 4x | |
1≥ |
| ⇒ dla dowolnej liczby x∊R |
| | x2+4 | |
| | 4x | |
Zauważ że funkcja h(x) = |
| przyjmuje największą wartość równą 1, dla argumentu . |
| | x2+4 | |
Zatem jej najmniejszą wartość jest −1(dla argumentu −2). Zatem
| | 4x | | 4x | |
−1≤ |
| ≤1 /*(−1) czyli ⇒ −1≤− |
| ≤ 1 /+3 |
| | x2+4 | | x2+4 | |
| | 4x | |
Wobec tego funkcja f(x) = 3 − |
| przyjmuje najmniejszą wartość równą 2 ,a największą |
| | x2+4 | |
równą 4
Co było do wykazania
2 paź 22:11