lubie placki
sinus: Rozwiąż układ równań:
| | ⎧ | y − |x − 2| = 0 | |
| | ⎩ | x2 − 4x + y2 = −2 |
|
i rozpisałem sobie to w taki sposób:
y − |x − 2| = 0
y = |x − 2|
dla x≥2 mam y = x − 2
dla x<2 mam y = 2 − x
i teraz podstawiam za y
dla x≥2
x
2 − 4x + (x − 2)
2 = −2
otrzymuje x
2 − 4x + 3 = 0
x
1 = 1 y
1 = −1
x
2 = 3 y
2 = 1
dla x<2
x
2 − 4x + (2 − x)
2 = −2
otrzymuje x
2 − 4x + 3 = 0
x
1 = 1 y
1 = 1
x
2 = 3 y
2 = −1
czy dobrze rozwiązałem ten układ równań?
14 kwi 09:36
Michal: Źle masz (x − 2)
2 tutaj masz wzór skróconego mnożenia, zastosuj go. A poza tym, zauważ, że
wartość bezwzględną podnosisz do kwadratu, czyli oznacza to tyle, że nie musisz rozwiązywać
tego przedziałami, ponieważ, każda liczba podniesiona do kwadratu daje dodatnią liczbę, zatem
całe to wyrażenie będzie dodatnie i nie zmieni znaku. Oblicz x2 − 4x + (x − 2)
2 = −2
następnie oblicz pierwiastki tego wielomianu i będzie to rozwiązaniem, podstaw do y i masz 2
układy rozwiązań, nie 4. Pozdrawiam
14 kwi 10:01
Michal: Aha patrzę teraz, że to skrócone, czyli dobrze, ale nie pasuje mi wynik, ponieważ w obu twoich
przypadkach powinien być ten sam i znalazłem błąd rachunkowy. Przy x1 twoim również wynikiem
jest 1. Zobacz, że 1−2=−1 a wartość bez. z tego to 1. Po to jest w. bezwzględna

I nie
musisz liczyć 2 bo musi wyjść to samo, tam też masz źle bo 3−2 = 1, a nie −1. Pozdrawiam
14 kwi 10:11
ICSP: z pierwszego równania :
y = |x−2|
wstawiając to do drugiego :
x2 − 4x + (|x−2|)2 = −2
ale przecież |x|2 = x2 i mam :
x2 − 4x + (x−2)2 = −2
x2 − 4x + x2 − 4x + 4 = − 2
2x2 − 8x + 6 = 0
x2 − 4x + 3 = 0
x = 1 v x = 3 i y = 1 do obydwu
Odp.
x = 1 oraz y = 1
x = 3 oraz y = 1
14 kwi 10:21
sinus: okey dzieki za pomoc
14 kwi 10:35