Janek191:
a = 6 cm
α = 60
o
−−−−−−−−−−−−−−−
h
1 − wysokość trójkąta równobocznego ( podstawa ostrosłupa )
Mamy
| | √3 | | √3 | |
h1 = a |
| = 6 cm* |
| = 3 √3 cm |
| | 2 | | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Niech
| | 2 | | 2 | |
x = |
| h1 = |
| * 3 √3 cm = 2 √3 cm |
| | 3 | | 3 | |
h − wysokość ostrosłupa
h = x * tg 60
o = 2
√3 cm *
√3 = 2*3 cm = 6 cm
Objętość ostrosłupa
| | 1 | | 1 | | √3 | | 1 | |
V = |
| Pp * h = |
| * a2 * |
| * h = |
| a2*√3*h |
| | 3 | | 3 | | 4 | | 12 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
czyli
| | 1 | | 1 | |
V = |
| *62 * √3*6 = |
| *216*√3 = 18 √3 |
| | 12 | | 12 | |
Odp. V = 18
√3 cm
3
===================