Równania wielomianowe heeelp
Hipis: Rozwiąż równania:
a) x3−x2−3x+3=0
b) x3+3x2−2x−6=0
c) 2x3−4x2−5x+10=0
14 kwi 08:40
Aga1.: Zastosuj grupowanie wyrazów
a) x3−x2−3x+3=0
x2(x−1)−3(x−1)=0
(x−1)(x2−3)=0
(x−1)(x−√3)(x+√3)=0
x=1 v x=√3 v x=−√3
Podobnie b i c.
14 kwi 08:56
Janek191:
c)
2 x
3 − 4 x
2 − 5 x + 10 = 0
2 x
2 *( x − 2) − 5*( x − 2) = 0
( x − 2)* ( 2 x
2 − 5) = 0
x − 2 = 0 ∨ 2 x
2 − 5 = 0
x = 2 ∨ 2 x
2 = 5
| | 5 | | 5 | |
x = 2 ∨ x = − √ |
| ∨ x = √ |
| |
| | 2 | | 2 | |
x = 2 ∨ x = − 0,5
√10 ∨ x = 0,5
√10
==========================================
Równanie
2 x
2 − 5 = 0
można też rozwiązać za pomocą Δ.
14 kwi 10:02