Oblicz pole odcinka koła
Milena: Dane jest koło o środku w punkcie O i promieniu r. Oblicz pole odcinka tego koła, wyznaczonego
przez łuk długości l, jeśli: r=3, l=2π
14 kwi 00:40
Milena:
14 kwi 00:44
Janek191:
r = 3
l = 2 π
Mamy
czyli
Pole wycinka tego koła
P
w = 0,5 α *r
2
=============
| | 2 | |
Pw = 0,5 * |
| π*32 = 3 π |
| | 3 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Pole trójkąta
| | 2 | | √3 | |
PΔ = 0,5 r2 *sin α = 0,5 *32 * sin |
| π = 4,5 * |
| = 2,25 √3 |
| | 3 | | 2 | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Pole odcinka koła
P
o = P
w − P
Δ = 3 π − 2,25
√3
=========================
14 kwi 09:14
Milena: Mam problem, ponieważ nie wiem już na samym początku skąd te równanie pierwsze się wzięło
14 kwi 10:17
Janek191: To jest taka proporcja:
Stosunek długości łuku okręgu l do długości całego okręgu ( 2 π*r ) jest równy stosunkowi
miary kąta środkowego α odpowiadającego temu łukowi do miary kąta pełnego ( 2 π ).
14 kwi 13:02
Janek191: To jest taka proporcja:
Stosunek długości łuku okręgu l do długości całego okręgu ( 2 π*r ) jest równy stosunkowi
miary kąta środkowego α odpowiadającego temu łukowi do miary kąta pełnego ( 2 π ).
14 kwi 13:02