równanie z parametrem
luzia: zbadaj liczbę rozwiązań układu równań w zależności od parametru m
{y+4IxI=x2
{y+m2=0
Wyznaczyłam sobie y=−m2 podstawiłam i bez rozważania wartości bezwzględnej obliczyłam
x2−4IxI +m2 =0
Δ=16−4m2 = −2(m−2)(m+2)
i zapisałam że dla m∊(−∞,−2)U(2,∞) brak rozw. bo Δ<0
dla m∊{−2,2} 1 rozw bo Δ=0
dla m∊(−2,2) 2 rozw bo Δ>0
Tyle wystarczy czy jeszcze coś trzeba tu zrobić?
13 kwi 23:04
Michal: Źle masz w delcie powinno być (4−2m)(4+2m), ale to nie zmienia jednak odpowiedzi, ale jeszcze
to, że na teście czy coś, musisz mieć parabolę rozrysowaną przy delcie, bo na maturze jak się
patrzałem, za to też jest punkt liczony
13 kwi 23:16
luzia: 
dziękuję bardzo za wskazówkę, w delcie sobie od razu wyciągnęłam przed nawias żeby mi było
łatwiej zaznaczyć
tylko że tak jakoś dziwnie jak nie mam nic zrobione z wartością bezwzględną, niby nie ma
znaczenia czy x jest <0 czy >0
nie wiem
13 kwi 23:23
Michal: Nie, no tak, pewnie, zagapiłem się. Dla x>0 wychodzimy z w. bezwzględnej tak jak masz, ale jak
x<0 to zmieniamy znak w wartości bezwzględnej i wzór mamy x
2+4x+m
2=0 i liczymy tak samo jak
wyżej
13 kwi 23:35
Michal: I rozwiązaniem będzie suma przedziałów oczywiście
13 kwi 23:46
luzia: dzięki

bo już myślałam że coś ważnego mi uciekło
14 kwi 21:49