matematykaszkolna.pl
równanie z parametrem luzia: zbadaj liczbę rozwiązań układu równań w zależności od parametru m {y+4IxI=x2 {y+m2=0 Wyznaczyłam sobie y=−m2 podstawiłam i bez rozważania wartości bezwzględnej obliczyłam x2−4IxI +m2 =0 Δ=16−4m2 = −2(m−2)(m+2) i zapisałam że dla m∊(−,−2)U(2,) brak rozw. bo Δ<0 dla m∊{−2,2} 1 rozw bo Δ=0 dla m∊(−2,2) 2 rozw bo Δ>0 Tyle wystarczy czy jeszcze coś trzeba tu zrobić?
13 kwi 23:04
Michal: Źle masz w delcie powinno być (4−2m)(4+2m), ale to nie zmienia jednak odpowiedzi, ale jeszcze to, że na teście czy coś, musisz mieć parabolę rozrysowaną przy delcie, bo na maturze jak się patrzałem, za to też jest punkt liczony emotka
13 kwi 23:16
luzia: emotka dziękuję bardzo za wskazówkę, w delcie sobie od razu wyciągnęłam przed nawias żeby mi było łatwiej zaznaczyć tylko że tak jakoś dziwnie jak nie mam nic zrobione z wartością bezwzględną, niby nie ma znaczenia czy x jest <0 czy >0 nie wiem
13 kwi 23:23
Michal: Nie, no tak, pewnie, zagapiłem się. Dla x>0 wychodzimy z w. bezwzględnej tak jak masz, ale jak x<0 to zmieniamy znak w wartości bezwzględnej i wzór mamy x2+4x+m2=0 i liczymy tak samo jak wyżej emotka
13 kwi 23:35
Michal: I rozwiązaniem będzie suma przedziałów oczywiście emotka
13 kwi 23:46
luzia: dzięki emotka bo już myślałam że coś ważnego mi uciekło
14 kwi 21:49