pochodne
Joasia: Witam,
proszę o pomoc w zadanku. Nie mam pojęcia z ajkiego wzoru skorzystać, na pewno chodzi o
pochodne przy zadaniu
Zależność pomiędzy ceną pewnego produktu a tygodniowym popytem/zapotrzebowaniem (wielkość
sprzedaży w szt.) opisuje poniższa funkcja liniowa:
y = −2x + 100
gdzie:
y – cena sprzedaży (w zł),
x – tygodniowa wielkość sprzedaży (w szt.).
Proszę ustalić, ile produktów – w danym tygodniu – rozdamy za darmo (cena sprzedaży równa zeru)
oraz przy jakiej cenie nic nie sprzedamy (wartość funkcji w punkcie x = 0)
Proszę o wytłumaczenie
13 kwi 22:46
Michal: Zastanawiałem się na początku defuq, ale zczaiłem chyba o co Ci chodzi.
1. Cena sprzedaży równa zeru. y to cena sprzedaży, jeżeli ma być równa zeru to podstawiasz tam
0 i masz równanie z 1 niewiadomą 0=−2x+100; x=50, taka jest wielkość sprzedaży przy cenie
równej 0
2. Przy jakiej cenie nic nie sprzedamy, masz nawet w nawiasie to napisane, podstawiasz dla iksa
0, czyli masz równanie z 1 niew. y=−2*0+100; y=100. Przy cenie sprzedaży równej 100 masz
zerową wielkość sprzedaży.
Nie wiem, czy dobrze, Ci napisałem, bo nie rozumiem trochę tego co napisałaś. Mogłabyś podać
treść zadania z książki, a nie z głowy
13 kwi 23:01
Joasia: Treść zadania jest z testu niestety, i w ten sposób sa sformułowane pytanie, ża własnie ich nie
rozumiem.
Jak np
Przychody ze sprzedaży obliczamy jako iloczyn: cena ilość sprzedaży. W ten sposób możemy
wyznaczyć zależność pomiędzy ilością sprzedaży a wielkością przychodów ze sprzedaży (obrotów):
p(x) = −2x2 + 100x
gdzie:
p(x) – tygodniowa wielkość przychodów ze sprzedaży/obrót (w zł),
x – tygodniowa wielkość sprzedaży (w szt.).
Przy jakiej wielkości sprzedaży obroty są największe?
Krok 1. Obliczam pierwszą i drugą pochodną: p’(x) =
p’’(x) =
Krok 2. Wyznaczam ekstremum lokalne i sprawdzam, czy funkcja posiada w punkcie x0 maksimum
(f’’(x) < 0):
13 kwi 23:11
Michal: Aaa to ekstremum lokalne to nie mój poziom, to już studia

chociaż zmyliła mnie ta f. liniowa
co piszesz, bo w sumie to w liniowej nie ma problemu przecież
13 kwi 23:22