matematykaszkolna.pl
pochodne Joasia: Witam, proszę o pomoc w zadanku. Nie mam pojęcia z ajkiego wzoru skorzystać, na pewno chodzi o pochodne przy zadaniu Zależność pomiędzy ceną pewnego produktu a tygodniowym popytem/zapotrzebowaniem (wielkość sprzedaży w szt.) opisuje poniższa funkcja liniowa: y = −2x + 100 gdzie: y – cena sprzedaży (w zł), x – tygodniowa wielkość sprzedaży (w szt.). Proszę ustalić, ile produktów – w danym tygodniu – rozdamy za darmo (cena sprzedaży równa zeru) oraz przy jakiej cenie nic nie sprzedamy (wartość funkcji w punkcie x = 0) Proszę o wytłumaczenie
13 kwi 22:46
Michal: Zastanawiałem się na początku defuq, ale zczaiłem chyba o co Ci chodzi. 1. Cena sprzedaży równa zeru. y to cena sprzedaży, jeżeli ma być równa zeru to podstawiasz tam 0 i masz równanie z 1 niewiadomą 0=−2x+100; x=50, taka jest wielkość sprzedaży przy cenie równej 0 2. Przy jakiej cenie nic nie sprzedamy, masz nawet w nawiasie to napisane, podstawiasz dla iksa 0, czyli masz równanie z 1 niew. y=−2*0+100; y=100. Przy cenie sprzedaży równej 100 masz zerową wielkość sprzedaży. Nie wiem, czy dobrze, Ci napisałem, bo nie rozumiem trochę tego co napisałaś. Mogłabyś podać treść zadania z książki, a nie z głowy emotka
13 kwi 23:01
Joasia: Treść zadania jest z testu niestety, i w ten sposób sa sformułowane pytanie, ża własnie ich nie rozumiem. Jak np Przychody ze sprzedaży obliczamy jako iloczyn: cena  ilość sprzedaży. W ten sposób możemy wyznaczyć zależność pomiędzy ilością sprzedaży a wielkością przychodów ze sprzedaży (obrotów): p(x) = −2x2 + 100x gdzie: p(x) – tygodniowa wielkość przychodów ze sprzedaży/obrót (w zł), x – tygodniowa wielkość sprzedaży (w szt.). Przy jakiej wielkości sprzedaży obroty są największe? Krok 1. Obliczam pierwszą i drugą pochodną: p’(x) = p’’(x) = Krok 2. Wyznaczam ekstremum lokalne i sprawdzam, czy funkcja posiada w punkcie x0 maksimum (f’’(x) < 0):
13 kwi 23:11
Michal: Aaa to ekstremum lokalne to nie mój poziom, to już studia emotka chociaż zmyliła mnie ta f. liniowa co piszesz, bo w sumie to w liniowej nie ma problemu przecież emotka
13 kwi 23:22