cute: r=2cm to h = 4cm
przekątna i wysokość tworzą trójkąt prostokątny− liczymy z pitagorasa
16 + x
2 = 36
x
2 = 20
x=2
√5
Wiemy, że w trapezie równoramiennym o podstawach a i b (gdzie a>b), w dolnej podstawie mamy
| | a−b | | a−b | | a−b | | a+b | |
odcinki : |
| , b , |
| , czyli wiemy , że |
| + b = |
| = 2√5
|
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
a+b = 4
√5
W trapez wpisano okrąg więc 2c = a+b, czyli ramię wynosi c = 2
√5
| | a−b | |
mając długośc ramienia możemy odczytać długość |
| z tw pitagorasa, jest to 20−16 =4 − |
| | 2 | |
√4 =2 czyli a = 2
√5 + 2 , b = 2
√5 − 2
Ob = 8
√5 a P = 2
√5*4 = 8
√5