funkcja kwadratowa
funkkcja: Proszę o pomoc. Dana jest funkcja kwadratowa f(x)=x2 + bx + 4. Wyznacz wartość współczynnika
b, wiedząc, że funkcja f ma najmniejszą wartość równą −5.
13 kwi 22:32
13 kwi 22:35
cute: sorry wartość, to inaczej.
13 kwi 22:36
Michal: Podstawiasz wzór na p, czyli wierzchołek paraboli do wartości −5, gdyż parabola ma ramiona
skierowane do góry i wierzchołek zawiera się w wartości najmniejszej paraboli. a=1, b=b, wzór
na p=−b/2a
−b/2=−5
−b=−10
b=10
13 kwi 22:37
MQ: @cute
| | −Δ | |
tam napisane jest "wartość", więc raczej −5= |
| |
| | 4a | |
13 kwi 22:38
cute: zgadzam się
13 kwi 22:42
Eta:
| | b2 | | b2 | | b2 | |
yw=q= f(p)= −5 ⇒ |
| − |
| +4=−5 ⇒ − |
| = −9 |
| | 4 | | 2 | | 4 | |
to: b
2= 36 ⇒
b=6 v b=−6
13 kwi 22:42
funkkcja: Dziękuję
13 kwi 22:48
Eta:
13 kwi 22:50